Børge

Erik Haaest havde i 1965 startet ungdomsmagasinet BEAT i samarbejde med Interpress a/s, men den 13. maj 1966 blev han opsagt fra sin stilling på forlaget, der havde besluttet at slå de to blade, BEAT og HIT, sammen. Haaest var dog hurtig i vendingen og den 30. juni lancerede han, som en del af hans impresario bureau Public Center (SBA), et nyt blad – BØRGE  med et oplag på 50.00 om ugen. Med sig havde han taget det meste af medarbejderstaben samt ansat en del nye.

Børge var på mange måder en forlængelse af BEAT, med artikler om danske og udenlandske beatgrupper (mange, som han selv havde i sin “stald”), samt mode, brevkasser osv. Men det første nummer lovede alligevel noget mere.

Orkestre fra SBA: Peter Belli og Rivalerne, The Defenders, Hitmakers og Joe E. Carter’s Group. Børge Nr. 3; 28. juli 1966

Haaest skriver:“BØRGE er et ungdomsmagasin. BØRGE skal derfor være prop-stop-popfyldt”, men så fortsætter han “men det skal også være alsidigt. Vi vil bringe billeder, features og reportager fra alle områder, som interesserer ungdommen – også de områder, ingen danske popblade før har vovet sig i lag med. Vi vil lægge vægt på kvalitet, indholdsmæssigt såvel som teknisk”

Det var ikke hel tom snak. Ser man på medarbejderstaben på side 3 i et første blad, finder man bl.a. de tre forfattere Klaus Rifbjerg, Benny Andersen og Hans Scherfig, politikeren Jens Peter Jensen (Uffe Ellemann Jensens far) samt en række markante navne indenfor den danske musikverden. Det viste sig dog hurtigt, at mange af de nævnte navne aldrig rigtig gør sig gældende i bladet, men intensionen har nok været der. Der kom dog et par noveller i bladet.

BØRGE lagde også de såkaldte flexisingler i nogle blade. Bl.a. for at promovere Børgebussens tur gennem landet, men også et interview med den daværende kronprinsesse Margrethe lige før hendes bryllup. Se blokken “Kongehuset og pigtråden“.

Rasmus Rosenørn skriver i bogen Beatlemani (100 danmarkshistorier; 2018):
“BØRGE’s fokus lå på musik og idolstof. Meget af stoffet var bladet selv med til at iscenesætte. Erik Haest fandt på prisuddelingen, Årets BØRGE, hvor en komite og bladets læsere uddelte BØRGE-statuetter i forskellige kategorier. Det kunne der skrives meget om. Erik Haaest arrangerede også BØRGE-turnéer, hvor danske bands blev sendt rundt i popklubberne, samt en del konkurrencer. Eller som i sommeren 1967, hvor bladet sendte sangeren Nalle og en fotograf på reportageturné i en gammel veteranbil. Nalle skulle underholde, være pladevender og deltage i forskellige ting i sommerlandet. Det var reality-journalistik, længe før nogen havde opfundet begrebet. BØRGE var i det hele taget frækkere og mere sensationspræget end andre blade. I 1966 skrev BØRGE forarget om “Poppens narkomaner”, men benyttede sig alligevel af chancen til at få Peter Belli til at skrive artikler fra Kolding Arresthus, da den populære sanger måtte afsone 30 dage for offentligt at have indrømmet at have røget hash. I Børges brevkasse var der bramfri spørgsmål og svar om sex, og man kunne altid læse modereportager, hvor populære danske grupper gerne blev brugt som modeller.”

Tegneren Peder Bundgaards, som leverede tegninger til bladet, karakteriserer BØRGE således:
“En sær sammenblanding af dygtig Ekstra Blads-journalistik, parret med grov spekulation, pinligt skoleblad, plat popblad og blåøjet idealisme”
Fra: Jens-Emil Nielsen, Pigtrådsmusik, dansk rock 1960-1966.

I det sidste BØRGE, som udkom den 7. december 1967, skriver Erik Haaest:
“Folkens. Lad os erkende det: Pop-epoken er forbi. Lad os ikke hage os fast i noget, som uigenkaldeligt er forbi”.

Forbi eller ikke – i sluttresserne opstod der i hvert fald en helt ny og på mange måder mere progressiv ungdomskultur og i den var der ikke plads til BØRGE og i december 1967 gik bladet konkurs.

BØRGE blev så afgjort, efter min mening, det bedste ungdomsmagasin i 60’erne, sine begrænsninger taget i betragtning.

*

Interview med Erik Haaest i HIT – august 1965 her.

Interview med Eriik Haaest i Ekstra Bladet 5. juli 1965 her.

Artikel om bl. a. Erik Haaest i Politiken 4. april 1965 her.

Interview med Erik Haaest i Politiken 28. november 1965 her.

Erik Haast efter BEAT og BØRGE; læs her.

*

​BØRGE 1966

Børge nr. 1 juni 1966 Børge nr. 2 14. juli 1966  Børge nr. 3; 28. juli 1966
 
Børge nr. 4; 11. august 1966 Børge nr. 5; 25. august 1966  Børge nr. 7; 22. september 1966
 
 Børge nr. 8; 6. oktober 1966 Børge nr. 9; 20. oktober 1966 Børge nr. 10; 3. november 1966
 
Børge nr. 11; 17. november 1966 Børge nr. 12; 1. december 1966 Børge nr. 13; 15. december 1966
 
Børge nr. 14; 29. december 1966